חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

ריחות של שינוי – מה חדש בעולם עריכת הדין

בעולם שבו שירים נכתבים על ידי בינה מלאכותית, שירות לקוחות ניתן על ידי בוט מתוחכם ונראה שמקצועות שלמים עתידים להתייתר מאיוש אנושי, אי אפשר שלא לתהות… הבינה המלאכותית, חבר או אויב?

בשנת 1989 מתיישבת סוזן רארידון נמברט' (ממייסדי חברת LawVision  ויועצת מובילה בניהול פרויקטים, קבוצות עבודה ומנהיגות במשרדי עורכי דין) יחד עם שותפים נוספים לכתוב מאמר עבור לשכת עורכי הדין האמריקאית בנוגע לעתיד עולם משרדי עורכי-הדין ב- 50 השנים הקרובות.

כבר אז ציינה סוזן את ההשפעות שיהיו לתחום הבינה המלאכותית על עולם המשפט. אם היו יודעים סוזן ושותפיה את הקצב בו העולם הטכנולוגי ישתנה ויתפתח – סביר להניח שהיו בוחרים לצמצם באופן משמעותי את טווח הזמן עליו פרסו את משנתם…

היום – 35 שנה לאחר אותו מאמר – העולם הטכנולוגי ממשיך להתפתח בקצב מסחרר ומשתחל כמעט לכל תחומי החיים – לרבות אל עולם עריכת הדין. טרנדים, המצאות וחידושים מגיחים מכל עבר ודורשים מאלו שהתרגלו לפעול באופן אחד לשנות את דרכם כדי לשמור על רלוונטיות ועדכניות.

אחת התופעות שהפכה נפוצה יותר בשנים האחרונות היא הופעתם של חברות ה-  ALSP – Alternative Legal Service Providers – ספקי שירותים משפטיים חלופיים. כניסתם מהווה פתרון טכנולוגי מתקדם לייעוץ משפטי מהיר, יעיל וזול יותר.

בין השירותים האלה ניתן למצוא שירות משפטי במגוון רחב של תחומים, הטמעת כלים טכנולוגיים, שיפור תהליכים משפטיים ועוד, ובל נשכח את חברת LawFlex – אחת מחברות ה- ALSP הבולטות והגדולות בעולם שההנהלה הראשית שלה נמצאת בת"א (https://lawflex.com/).

משרדי עורכי דין מזהים את התחרות החדשה הזו ומבינים שבמקרים מסוג זה עדיף לרתום את הגופים הללו בשבילך. הטמעת כלים דומים על ידי המשרדים יכולה להוביל לצמצום עלויות גם עבורם, להפוך אותם ליעילים, אפקטיביים וטכנולוגיים וככלל לגרום להם "להישאר בתחרות".

ככל שמשרדי עוה"ד ישכילו לאמץ את השירותים המשפטיים החלופים לחיקם מהר יותר, הם ישרתו אותם (ואת לקוחותיהם) בצורה יעילה יותר שישאירו אותם רלוונטיים מתמיד.

בנוסף, תחזית מרתקת שנכון לכרגע לא התממשה היא האפשרות לבעלות ציבורית על משרדי עו"ד. בבריטניה ובאוסטרליה המסגרות הרגולטוריות הותאמו כדי לאפשר למשרדי עורכי דין להירשם ולהיסחר בבורסה לניירות ערך – והם עושים זאת בעיקר כדי לגייס הון להתרחבות ולהקל על תכנון המשכיות המשרדים.

בישראל יש תקנה האוסרת על כך, ומשרד עו"ד שיהיה מעוניין לעשות זאת יעמוד בפני אתגרים מבניים ורגולטוריים משמעותיים.

אחד התחומים שמחוללים מהפכות בעולם המשפטי הוא שימוש בכלי הבינה המלאכותית. אם עד היום עורכי דין נמדדו (בין היתר) ביכולתם לבצע מחקר מעמיק ולמצוא חומרים רלוונטיים, הרי שכעת הבינה המלאכותית עושה זאת בצורה מהירה ואיכותית, ועורכי-דין מצוינים יהיו אלה שיוכלו להציג בפני מנהליהם – או לקוחותיהם – חשיבה והבנה עמוקה של החוק, ייצוג וייעוץ בצורה מקצועית – לצד הפגנת יכולות אתיות וחשיבה 'מחוץ לקופסה'.

שינויים אלה יצטרכו לבוא לידי ביטוי גם באופן בו מכשירים את עורכי הדין הצעירים לעבודה כך שיהיו רלוונטיים בעתיד. בסופו של יום, עורך הדין לא מעוניין לכלות את זמנו על משהו שמכונה יכולה לעשות בעבורו, ולקוחות לא מעוניינים לשלם על הזמן הרב שמכונה יכלה לקצר, לכן התאמה והתקדמות נדרשות כדי לשמור על רלוונטיות במקצוע.

יחד עם כניסתם של שיפורים וחידושים לחיינו, הנושאים השונים שנלמדו בתואר ובניסיון התעסוקתי עדיין נדרשים – אז לא לאחסן אותם בבקשה רחוק מהישג יד…

בשורה התחתונה? עדיין יש לכם מקצוע ומשרד להגיע אליו בשנים הקרובות – אבל נמליץ להגיע אליו עם ראש פתוח ונכונות להשתנות יחד עם העולם שסביבו, וזאת כיוון שנכון לעכשיו הבינה המלאכותית עדיין לא מחליפה את עורכי הדין, אבל היא ללא ספק תחליף עורכי דין שלא משתמשים בבינה מלאכותית.

קראתם עד כאן? הנה עוד כמה מאמרים שיכולים לעניין