הרבה סטריאוטיפים כבר קיבל הסקטור המשפטי (וקצרה היריעה מלעבור על כולם), אבל על דבר אחד (כמעט) כולם מסכימים – שימוש בעורכי-דין זה לא עסק זול.
על פי נתונים שמפרסמת המחלקה המשפטית של וולס פארגו (Wells Fargo), חברה אמריקאית בינלאומית לשירותים פיננסיים הסוקרת משרדי עו"ד גדולים באופן רבעוני – במחצית הראשונה של שנת 2024 גובה שכר הטרחה השעתי לעורכי דין בארה"ב עלה בכ-9% ביחס לשנה החולפת, וזאת מעבר לעלייה של כ- 8% משנת 2023 ל- 2024.
מדובר במשרדי עורכי דין שגובים על ייצוג בתחום הליטיגציה החל מ- 500 דולר – 1,800 ₪ לשעה (שכירים) ועד לאזור ה- 1,300 דולר – 4,700 ₪ לשעה לשותפים. אגב, בחלק מהמשרדים שעת עבודה בתחום המיזוגים והרכישות (M&A) גבוהה אף יותר.
איך הגענו למספרים הללו? האם לקוחות הסקטור המשפטי שבויים בתפיסה שיקר יותר משמעו טוב יותר? לא רק.
תפישת היוקרה המעידה על איכות הינה תפישה רווחת בשווקים רבים – לרבות בסקטור המשפטי. ואכן חברות רבות העומדות בפני עסקה או מהלך בעל סיכון גבוה פונות לחברות המדורגות גבוה ביותר בדירוגים המקצועיים בתקווה שהמחיר הגבוה – יבטיח את התוצאות הטובות ביותר.
ומהצד שמנגד – משרדי עורכי דין דואגים לגייס לשורותיהם את מיטב הכישרונות על ידי הבטחת משכורות גבוהות (לצד תנאים טובים ובונוסים) לעורכי הדין החדשים, דבר שמוביל בסופו של יום – לעליית שכר הטרחה עבור הלקוח שמשלם על הייצוג המשפטי.
עם עליית הרווחים במשרדי עורכי הדין הגדולים – עולה גם היכולת של השותפים הבולטים לדרוש (ולקבל) שכר גבוה במיוחד, שנע בין 15-20 מיליון דולר בשנה (55-74 מיליון ₪ בשנה) – סכומים דמיוניים בסקטורים משפטיים רבים.
גם עורכי דין צעירים במשרדי עוה"ד הגדולים נהנים משכר משמעותי, שמתחיל מ- 250,000 דולר בשנה (930,000 ₪ בשנה – ובמונחים ישראליים יותר – שכר חודשי של 77,500 ₪ בחודש). מדובר בקפיצה של כ-30% בשכר מהמשכורת ההתחלתית ב- 2018 שעמדה על אזור ה- 190,000 דולר בשנה (700,000 ש"ח). או במילים אחרות – מה שרווחי למשרד ולעורכי הדין – הולך ונהיה יקר יותר ויותר ללקוח הקצה.
המשרדים הגדולים ממשיכים לגדול ומהווים One Stop Shop עבור תאגידים שזקוקים לסיוע משפטי בכל תחום עיסוק. ללקוחות אין סיבה לחפש משרד אחר עבור צורך ספציפי, וכאן נכנס לתמונה צד הנוסף שמזין את מעגל עליית המחירים – הלקוח עצמו.
כאשר הלקוחות לוקחים חלק במעגל המתואר לעיל, משרדי עורכי הדין מרשים לעצמם להמשיך להעלות את שכר הטרחה השעתי, והלקוחות משלמים אותו.
מקום נוסף בו ללקוח יכולה להיות השפעה על גובה שכר הטרחה של עורכי הדין – היא בשיטת התשלום.
השיטה הנפוצה ביותר לגביית תשלום עבור עבודתו של עורך דין היא השיטה המסורתית של תשלום שעתי. כך נוצר מצב שלקוח הפונה למשרד כדי לשכור את שירותיו, יודע כמה הוא עתיד לשלם עבור כל שעת עבודה של עורך דין – אך לא את סך השעות שעליו ישלם. מצב זה מייצר חוסר וודאות ואי נוחות אצל הלקוחות שאינם מעוניינים להיות תלויים בחסדי שעות העבודה של עורך הדין.
ישנן חברות כיום בשוק שדוחפות כלפי קביעת הסדרי חיוב שונים. הדרכים השונות המוצעות הינן הגבלה – קביעת מחיר קבוע (Fix) על מנת להימנע מעלויות עודפות ומיותרות, הצעת "בונוס הצלחה" (Success Fee) כדי לתמרץ זכייה בתיק, יצירת תחרות בין כמה משרדי עורכי דין על הצעת המחיר (Bidding) כדי לאזן את התשלומים בניהם ולהוזיל עלויות – ולעיתים אף התניית העסקת משרד לעבודה מסוימת בכך שהמשרד יסביר את האופן בו הם עושים שימוש בכלי בינה מלאכותית כדי להוכיח את היעילות שלהם.
איך שמים סוף למעגל – או לכל הפחות מאטים אותו? כמו בטנגו גם כאן דרושים שניים והכוח לשנות נמצא אצל שני הצדדים המשחקים.