חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

כסף מסובב את העולם… שכר עו"ד באוסטרליה – הדשא של השכן ירוק יותר?

באוסטרליה, כמו גם בישראל ובמדינות אחרות, שוק עריכת הדין הפרטי תחרותי ביותר וכולל שני תחומים מרכזיים – עריכת דין במשרדים פרטיים – וייעוץ משפטי בחברות (in-house counsel).

אוסטרליה נמצאת במקום הרביעי בעולם בכמות תיקי ליטיגציה לנפש (95.9 ל 1000 תושבים), כאשר ישראל נמצאת במקום השלישי (96.8) וארצות הברית במקום החמישי (74.5). נתון השוואתי מעניין נוסף, הוא שבאוסטרליה יש 357 עורכי דין ל-100 אלף איש, כאשר בישראל ובארצות הברית יש 684 ו-391 עורכי דין ל-100 אלף איש בהתאמה, או במילים אחרות – כן, מדינת ישראל היא המובילה העולמית במספר עורכי-הדין לנפש…

באוסטרליה, בדומה לישראל, ישנה תקופה של כשנה ובה בוגר תואר במשפטים אינו נחשב כעורך דין מן המניין במסגרת תקופת הכשרתו – שרק לאחריה מקבל אישור של הגורמים הרלוונטיים. אך בניגוד לישראל, ניכר שבחלק מהמקרים ישנה דרישה לתואר שני במשפטים (JD) כדי לעסוק בעריכת דין.

משרדי עו"ד ישראלים נכנסים… לאוסטרליה

בשנים האחרונות, מספר משרדי עורכי דין ישראליים מרכזיים פתחו שלוחות באוסטרליה, ביניהם הרצוג פוקס נאמן, גורניצקי, עמית פולק מטלון, אגמון ועוד- במטרה להעניק ללקוחות אוסטרליים מגוון רחב של שירותים משפטיים לרבות תכנוני מס, מימון, ייעוץ בתחום התאגידים וניירות הערך, רגולציה, ועוד.

המשרדים מייצגים הן חברות והן יחידים אוסטרליים המשקיעים בישראל. לפני פתיחתם של שלוחות אלו באוסטרליה, הפעילות הוכוונה מדסקים ייעודיים נושאיים בתוך משרדי עורכי הדין, זאת בדומה למשל לדסקים סיניים. בדומה לפעילות למול ארצות הברית ובריטניה, הפעילות מול לקוחות אוסטרליים פשוטה יחסית בהשוואה ללקוחות אירופיים אחרים בשל הדמיון במערכת המשפט המקובל בין המדינות.

שכר – שכר – שכר: כמה מרוויחים עורכי-דין באוסטרליה?

בפוסט זה נבקש להציג השוואה בין נתוני השכר הממוצע באוסטרליה – לאור מחקר של חברת GateHouse שנערך במחצית שנת 2018, זאת בהשוואה לשכר בישראל (כפי שמעודכן בידי חברת 'מחשבות' – קישור). השכר המוצג הינו ללא בונוסים או הטבות נוספות – אלא שכר בסיס ברוטו חודשי בשקלים חדשים (המרה על בסיס שער של אוגוסט 2018).

  • שכר עורכי דין במשרדים פרטיים (ממוצע):

  • שכר יועצים משפטיים בחברות (ממוצע):

מהנתונים ניתן להסיק כי שכר עורכי הדין במשרדים הפרטיים באוסטרליה גדול בממוצע בכ-42% מהשכר של מקביליהם בישראל, כאשר שכר היועצים המשפטיים בחברות מסחריות גדול בכ-38% מהשכר של מקביליהם בישראל. דהיינו, ההבדל בין השכר בשוק עריכת הדין באוסטרליה וישראל הוא כ-40% לטובת אוסטרליה – זאת למרות ששכר הממוצע החודשי הכללי באוסטרליה גדול בכ-60% מישראל (17,500 ₪ ו-10,800 ₪ בהתאמה).

ייתכן והפער מוסבר בחוזקה של הכלכלה האוסטרלית למול הכלכלה הישראלית, ביוקר המחייה ובאיכות החיים באוסטרליה: אוסטרליה מדורגת במקום השני בעולם במדד הפיתוח האנושי, כאשר ישראל מדורגת רק במקום ה-19. לא מן הנמנע שהתחרות העזה בשוק המשפטי בישראל, תורמת לשכר הנמוך (יחסית) של השירותים המשפטיים בישראל וכתוצאה מכך משפיעה באופן ישיר על שכר עורכי הדין במשרדים הפרטיים ובחברות המסחריות.

הסבר נוסף הוא בפער המשמעותי בין הכנסות משרדי עורכי הדין והחברות המסחריות באוסטרליה למקביליהם בישראל, הוא גודל המשרדים. באוסטרליה ששת משרדי עוה"ד הגדולים הגדולים (Freehills, Clayton Utz, Allens, King & Wood Mallesons, Minter Ellison, Ashurst Australia) מכניסים ביחד כ-7 מיליארד ₪ בשנה (!). למרות שאין נתונים רשמיים אודות הכנסות משרדי עורכי הדין בישראל, ניתן בנקל לומר ששת המשרדים הגדולים בישראל אינם מגיעים להיקף כזה של הכנסות.

לסיכום – שכר עורכי הדין באוסטרליה, הן עורכי דין במשרדים פרטיים והן יועצים משפטיים בחברות מסחריות גדול בכ-40% ממקביליהם הישראליים. זאת ככל הנראה בגלל היקף הכנסות גדול בהרבה, היקף תחרות נמוך יותר בישראל וחוזקה של הכלכלה האוסטרלית. שכר עורכי הדין בישראל, תלוי גם בגורמים נוספים, כגון מיזוגים בין משרדי עורכי דין המשפיע על התחרות בשוק והיקף העסקאות הזרות שבהן עוסקים משרדי עורכי הדין בישראל המהווים סך משמעותי מהכנסותיהם.

ניתן להבין אם כך, הן את הסיטואציה בה יותר ויותר עורכי דין ישראלים עוברים לעבוד במשרדי עורכי הדין באוסטרליה, ואת העובדה כי יותר ויותר משרדי עורכי דין ישראלים – פותחים שלוחות ונציגות באוסטרליה.

קראתם עד כאן? הנה עוד כמה מאמרים שיכולים לעניין